Menu Sluiten

Rijbewijskeuringen

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring.

Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat.
In veel gevallen is het voldoende om bij de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs de verklaring op te sturen naar het CBR. Er is in een aantal gevallen ook een medische keuring vereist voordat het CBR een Verklaring van geschiktheid afgeeft:

  • U bent op het moment dat uw rijbewijs verloopt, 75 jaar of ouder;
  • U heeft op de verklaring een vraag met ‘ja’ beantwoord;
  • Er heeft een verandering plaatsgevonden in uw gezondheidssituatie.

75 jaar of ouder?
En wilt u uw rijbewijs verlengen? Dat kan na een medische keuring. Vul eerst een   in. Daarna gaat u voor onderzoek naar een arts en soms naar meerdere artsen. Met de informatie van de arts(en) beoordeelt het CBR of u veilig kunt blijven rijden. Het is aan te raden om 6 maanden voor het verlopen van het rijbewijs met de procedure te starten.

Medisch situatie
Als u een rijbewijs heeft met een beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie en u wilt uw rijbewijs verlengen, beoordeelt het CBR meestal opnieuw of u gezond genoeg bent om te rijden. Dit doen ze via de Gezondheidsverklaring.
Het opnieuw invullen van een Gezondheidsverklaring is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld als u een aandoening heeft die niet verandert. Het CBR laat het u weten als u bij het verlengen van uw rijbewijs niet opnieuw gekeurd hoeft te worden.

Gezondheidsverklaring: twijfel aan rijgeschiktheid
U heeft een geldig rijbewijs en twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden, bijvoorbeeld omdat uw medische situatie is veranderd. In dat geval is het belangrijk om te laten beoordelen of u inderdaad nog gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden en aan het verkeer deel te nemen.
Om dit te kunnen beoordelen dient u een Gezondheidsverklaring in. Weet u niet zeker of u een Gezondheidsverklaring moet indienen? Bespreek dit dan eerst met uw arts.

Groot Rijbewijs
Wilt u uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen óf verlengen? Dan is het noodzakelijk dat u elke vijf jaar kunt aantonen dat u gezond genoeg bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring.

Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen, als u het rijbewijs ook direct wilt verlengen, dan heeft u wel een Gezondheidsverklaring nodig.
Wij verzorgen ook de keuringen voor Groot Rijbewijs.

Bij de keuringen wordt uw medische voorgeschiedenis besproken, uw bloeddruk gemeten, een oogonderzoek, urineonderzoek en indien nodig een lichamelijk onderzoek gedaan.

Digitaal is sneller
De gezondheidsverklaring voor het rijbewijs kunt u via Digid invullen op de website van het CBR.

Indien u geen Digid heeft kunt u deze ook bij CBR locaties en de meesten gemeente kopen, echter de kosten zijn meestal hoger, en het kan langer duren voor uw formulier wordt verwerkt.

Na ontvangst van uw gezondheidsverklaring stelt het CBR aan de hand van uw antwoorden vast welke vragen er in uw situatie door de arts moeten worden ingevuld, en versturen zij deze vragen inclusief een ZD-code naar u toe.

Met de ZD-code kunnen wij tijdens de keuring de antwoorden rechtstreeks via de computer aan het CBR versturen waardoor de verdere afhandeling sneller gaat.

Wij adviseren u dan ook het formulier op de website van het CBR via digid in te vullen. Hou er rekening mee dat er tussen het moment van het insturen van de gezondheidsverklaring en het ontvangen van de vragenlijsten soms lange tijd kan zitten. Maak dan ook pas een afspraak als u vanuit het CBR de benodigde vragenlijst(en) heeft ontvangen.

Taxipas
Voor het besturen van een taxi heeft u een “chauffeurskaart taxi” nodig. Een van de stappen om een dergelijke kaart te krijgen is een medische keuring door een gecertificeerde arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts. Wij helpen u hier graag bij. Deze keuringen lopen niet via het CBR maar via het KIWA. Als u naar de keuring komt neemt u dit formulier mee ter ondertekening.

U kunt op de locaties van Checkgezondheid in Wormerveer en Badhoevedorp in het Medisch Center Badhoevedorp terecht voor al uw rijvaardigheidskeuringen:

Klein Rijbewijs (medisch)
Groot Rijbewijs
Klein Rijbewijs (75+)
Groot Rijbewijs (75+)
Taxipas Keuring

Bel voor een afspraak:

020 740 11 50